Actueel

Hoor mij, zie mij, voel mij is 3 februari 2021 verschenen. Het is verkrijgbaar via deze link bij Bestel mijn Boek en via deze link bij Bol.com.

Hoor mij, zie mij, voel mij is het boek dat ik op dit moment aan het schrijven ben. Roy Gereke heeft mij gevraagd om van zijn biografie een boek te maken. Dit is een heel bijzonder project, door de intensiteit van het verhaal en de nauwe samenwerking met de opdrachtgever.

Hoor mij, zie mij, voel mij

Roy Gereke verloor zijn vrouw bij het busongeluk in Winterberg. Dit is niet de enige ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Zijn jeugd in Nederlands-Indië zal voor veel Indo’s herkenbaar zijn. Inmiddels is de eerste versie van het boek af. Nu begint het proces van bijschaven. Nadat een aantal mensen het verhaal hebben proefgelezen, moet de definitieve versie eind november klaar zijn. In 2021, vijfentwintig jaar na het tragische busongeluk, waarbij zeven doden te betreuren waren, moet Hoor mij, zie mij, voel mij voor iedere geïnteresseerde als boek beschikbaar zijn.

Roy Gereke

Een boek schrijven is een avontuur beleven

Roy was er heel duidelijk over, dat het boek een gevoelsdocument moest worden. Ik ben als het ware in zijn huid gekropen, maar ook in die van andere personages in het boek, om te onderzoeken welke impact een bepaalde gebeurtenis op een mens kan hebben. Gebeurtenissen staan niet op zichzelf, dus ben ik in mijn eigen ervaringen op zoek gegaan naar de mogelijke context van bepaalde situaties, waardoor ik op vragen stuitte en gesprekken had met Roy. Roy zelf kwam hierdoor op een diepere laag van zijn biografie terecht, wat hij als een verrijking heeft ervaren.

De jeugd van Roy speelt zich deels af in het voormalige Nederlands-Indië. Dit maakte dat ik me verdiepte in de geschiedenis die impact had op zijn verhaal. De relevante delen van de geschiedenis maakte ik driedimensionaal. Ik beschreef ze vanuit de personages die ermee te maken hadden.

Als je een boek leest kan je de ervaring hebben dat je letterlijk meeleeft met de hoofdpersoon. Daarmee worden de ervaringen van de hoofdpersoon een beetje jouw ervaringen. Tijdens het schrijven van Hoor mij, zie mij, voel mij gebeurde hetzelfde veel intenser. Naast mijn eigen leven, was ik een jongetje in Indonesië, waar ik op kippen en duiven moest jagen om te overleven. Ik was een man die zijn vrouw verloor en moest vechten om te overleven, terwijl ik door het kunstmatige coma afgesneden was van mijn dierbaren en mijn gewone leven. Ik moest vechten om te herstellen en de regie over mijn leven terug te pakken.

Hoor mij, zie mij, voel mij is een reis geworden door een diversiteit aan gebeurtenissen. Veel mensen zullen zich in delen van het boek kunnen herkennen. Roy hoopt dat Hoor mij, zie mij, voel mij de aanleiding mag zijn dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Zoals hij zelf zei: “Het is tijd dat mijn verhaal verteld wordt.”

Reacties en reviews en achtergrond informatie over Roy zijn te lezen via deze link.