Wilde peen

Gepubliceerd op 11 augustus 2024 om 11:07
Wilde peen in de Nederlandse berm

Als ik aan het schrijven ben, komen er vreemde vragen in me op. Ik maak er geen wetenschappelijke studie van, maar ik wil dat bepaalde dingen in het boek zouden kunnen kloppen. Ik zoek de meest bizarre zaken op en ik vraag me af wat iemand denkt als hij mijn zoektermen zou onderzoeken.

Het zal niet fraai zijn met vragen als: Waarmee krijg je een hond dood? Wat gebeurt er als je leegbloedt? Welke verschijnselen krijg je van vingerhoedskruid? Welke planten gebruikten mensen als anticonceptie? Geen relevante vragen in mijn leven, maar wel in de verhalen. In De Rentmeester moest er bijvoorbeeld een hond dood, door hem iets te geven wat giftig voor hem is en in de 18e eeuw beschikbaar was. Je vindt niet zomaar een antwoord op zo’n vraag, als ik al iets vind. In het geval van de hond was het antwoord chocola. Honden krijgen tegenwoordig weleens wat chocola en vallen niet direct dood neer. Dus kreeg de hond in De Rentmeester een flinke dosis.

In De Bloedsteen (werktitel) wilde ik een zwangerschap voorkomen in een wereld waarin mensen zowel in stamverband als in steden leven. Een tijd waarin dat in Europa naast elkaar bestond, was de Romeinse tijd. De pil bestond toen natuurlijk nog niet. In die tijd wilden niet alle vrouwen hordes kinderen, want ze bleken aan anticonceptie te doen. Ze gebruikten onder andere een soort pessarium. Ik heb niet achterhaald waar het van gemaakt werd. Daarnaast gebruikte men de uitgestorven gele schermbloem silphion. Mogelijk leeft deze plant nu voort onder de naam Ferula Drudeana, een plant die ver van het oorspronkelijke gebied waar ze groeide gevonden werd, met een vergelijkbaar uiterlijk en een vergelijkbare medicinale werking. Daarnaast werden de zaden van de wilde peen gebruikt als anticonceptie. Die plant groeit gewoon in onze bermen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel betere en veiligere vormen van anticonceptie, maar voor mijn personage voldoet het.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.