De Rentemeester, van auteur Marleen van der Sluijs, kort fantasy verhaal over de Nederlandse geest Bornes, spookhond Ossaert, rondwaart benden de Westerschelde, in de omgeving Hulst. Geschreven voor  Harland prijs 2023

Als Henricus Bornius getuige is van een duistere zaak, moet hij vluchten. Zijn vluchtoord plaatst hem voor nieuwe problemen. Zal hij wraak nemen op zijn belager of neemt hij de regie over zijn leven weer zelf in de hand?

De Rentmeester is het eerste fantasy verhaal dat ik heb geschreven. Het is een kort fantasy verhaal, dat gepubliseerd werd in 2024 en meedeed aan de wedstrijd van het fantastische verhaal: de Harland Prijs 2023 en letterlijk net niet op de shortlist belandde.

 

Het ontstaan van het verhaal

 

Bij fantasy denken mensen direct aan Engeland, maar als Nederlandse schrijfster leek het me leuk om een fantasy verhaal te maken dat zich in Nederland afspeelt en daar horen Nederlandse geesten in. Ik begon een onderzoek naar Nederlandse geesten en zo stuitte ik op de lijst van Abe de Verteller. Op die lijst vond ik Bornes, een kwade geest die de dolende ziel van een rentmeester was van het geslacht Bornius. Hij spookte rond in Zeeland, waar hij uit een dichtgemetselde spookkelder was ontsnapt en hij was vaak samen met een zwarte hond met vlammende ogen. De Zeelandse hond met vlammende ogen vond ik terug als Ossaert.

Ik keek of ik meer over Bornes kon vinden en in de verhalenbank van het Meertens Instituut dook Bornes ook op. Vervolgens keek ik op de dbnl en vond ik informatie over een zekere Henricus Bornius die in dezelfde streek leefde, bijzonder hoogleraar was geweest en in ongenade was geraakt. Hij had contacten met Willem III en werd later zijn rentmeester. Delen van de gevonden informatie wilde ik verwerken in een verhaal.

Als je de lijst van Abe de Verteller doorneemt, zijn er heel wat kwade geesten te vinden en meestal zijn ze kwade geesten geworden omdat ze iets verkeerd hebben gedaan. Maar toen ik nadacht over het feit dat Bornes ontsnapt was uit een dichtgemetselde kelder en ik me in zijn situatie verplaatste, vond ik het niet zo raar dat hij boos was. Ik zou ook pissig zijn als iemand mij inmetselde. Het was dus niet moeilijk om Henricus een kwade geest te laten zijn, maar wat was een gegronde reden om zo erg van iemand af te willen dat je hem zou inmetselen? De tekst op dbnl gaf aanknopingspunten. Een fikse ruzie met ernstige gevolgen zou iemand kunnen motiveren om een ander in te metselen. Ik heb mijn fantasie de vrije loop gelaten en elementen uit de gevonden informatie op een voor het verhaal logische manier met elkaar verbonden. Zo is De Rentmeester ontstaan. Vader David heeft niet eens bestaan. Descartes wel en zijn leer was in de tijd van Bornius heel belangrijk in de academische wereld. Hij heeft ook nagedacht over lichaam en geest, maar Descartes heeft in werkelijkheid natuurlijk nooit gedaan wat hij in dit verhaal doet.

Vind je het zelf leuk om te neuzen in bronnen over geesten en verhalen uit de lage landen, dan kun je misschien wat met de links die hieronder staan.

 

Literatuurlijst:

https://www.abedeverteller.nl/van-aardmannetje-tot-zwarte-juffer-een-lijst-van-nederlandse-en-vlaamse-elfen-en-geesten/ geraadpleegd 10 mei 2024

https://www.verhalenbank.nl/items/show/38966 geraadpleegd 10 mei 2024

https://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu03_01/molh003nieu03_01_0257.php geraadpleegd 10 mei 2024

 

Recensies De Rentmeester

Hoor mij zie mij voel mij, is het levensverhaal van Roy Jackson-Gereke. De biografie is door Marleen van der Sluijs bewert tot een boek dat leest als een roman. Hij vertelt over zijn jeugd in voormalig Nederlands-Indiƫ, het verlies van zijn vrouw, overlev

 

Hoor mij, zie mij, voel mij heb ik in 2020 voor Roy geschreven. Hij vroeg mij om de biografie die hij geschreven te bewerken tot een boek. Het werd een heel bijzonder project, door de intensiteit van het verhaal en de nauwe samenwerking met Roy.

 

Een boek schrijven is een avontuur beleven

Roy was er heel duidelijk over: het boek moest een gevoelsdocument worden.  Om dat te bereiken ben ik in zijn huid gekropen, maar ook in die van de andere mensen in het boek, om te onderzoeken welke impact een bepaalde gebeurtenis op een mens kan hebben. Gebeurtenissen staan niet op zichzelf, dus ben ik in mijn eigen ervaringen op zoek gegaan naar de mogelijke context van bepaalde situaties, waardoor ik op vragen stuitte en diepgaande en open gesprekken had met Roy. Roy zelf kwam hierdoor op een diepere laag van zijn biografie terecht, wat hij als een verrijking heeft ervaren.

De jeugd van Roy speelt zich deels af in het voormalige Nederlands-Indië. Dit maakte dat ik me verdiepte in de geschiedenis die impact had op zijn verhaal. De relevante delen van de geschiedenis maakte ik driedimensionaal. Ik beschreef ze vanuit de personages die ermee te maken hadden.

Als je een boek leest kan je de ervaring hebben dat je letterlijk meeleeft met de hoofdpersoon. Daarmee worden de ervaringen van de hoofdpersoon een beetje jouw ervaringen. Tijdens het schrijven van Hoor mij, zie mij, voel mij gebeurde voor mij hetzelfde, maar veel intenser. Naast mijn eigen leven, was ik een jongetje in Indonesië, waar ik op kippen en duiven moest jagen om te overleven. Ik was een man die zijn vrouw verloor en moest vechten om te overleven, terwijl ik door het kunstmatige coma afgesneden was van mijn dierbaren en mijn gewone leven. Ik moest vechten om te herstellen en de regie over mijn leven terug te pakken.

Hoor mij, zie mij, voel mij is een reis geworden door een diversiteit aan gebeurtenissen. Veel mensen zullen zich in delen van het boek kunnen herkennen. Roy hoopt dat Hoor mij, zie mij, voel mij de aanleiding mag zijn dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Zoals hij zelf zei: “Het is tijd dat mijn verhaal verteld wordt.”

 

Hoor mij, zie mij, voel mij is op 3 februari 2021 verschenen. Het is verkrijgbaar in de boekenwinkel bij u in de buurt en bij Bol.com.

Het boek gaat over leven en overleven, verlaten worden en achter je laten, eenzaamheid en vriendschap en tegen alle moeilijkheden in je weg zien te vinden. Het boek geeft een voor het verhaal relevante blik in de geschiedenis en neemt de lezer mee door een breed scala aan gebeurtenissen en emoties. Er gebeurt zoveel, dat je je als lezer afvraagt of het mogelijk is dat dit alles in één mensenleven gebeurt. De lezer beleeft alles door de ogen van Roy Gereke, wie zijn vrouw verloor bij het busongeluk in Winterberg, waarna hij zelf moest vechten voor zijn leven. Dit is echter niet de enige ingrijpende gebeurtenis en ook niet het enige verlies in zijn leven. Zijn vroege jeugd in Nederlands-Indië was niet gemakkelijk en zal voor veel Indo’s herkenbaar zijn. Hij moest een nieuw leven opbouwen en zien te aarden in Nederland, terwijl hij van stad naar stad werd gestuurd.

 

Recensies Hoor mij zie mij voel mij