Vragen in de nacht

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 11:29
Met een zoeklicht op zoek naar antwoorden op de vragen die ik 's nachts over mijn boek krijg.

Helaas behoor ik niet tot de gelukkige mensen die slapen zodra hun hoofd het kussen raakt. Het wordt niet snel stil in mijn hoofd. De dingen van de dag houden me bezig en als ik goed in mijn verhaal zit, zijn het de personages die me wakker kunnen houden. Waarom krijgt Audra dat zwaard? Waarom wordt juist Godelieve voor die taak gekozen? Wat maakt haar anders dan iemand anders? De antwoorden moeten op de een of andere manier kloppen met de logica van het verhaal. Iets kan niet gewoon gebeuren omdat het mij uitkomt.

Na verloopt van tijd glijd ik dan toch ongemerkt weg en val ik in slaap, tot ik ergens middenin de nacht weer wakker word. Waarom hebben veel van de personages in De Bloedsteen één of geen ouder? Ik moet je bekennen dat ik daar het antwoord nog niet op gevonden heb. Die andere ouder speelt geen rol in het verhaal, maar is dat voldoende reden om ze onvermeld te laten? Wellicht, want nu ik dit schrijf denk ik na over de personages in de verhalen die ik ken. Is van iedereen duidelijk wie hun ouders zijn?

Van Harry Potter weten we wie zijn ouders zijn en wat hun functie is in het verhaal. Maar hoe zit het met Frodo of Bilbo? Sneeuwwitje? Haar stiefmoeder speelt een belangrijke rol, maar waarom grijpt haar slappe vader niet in? Hij schittert van afwezigheid. Hoe aanwezig zijn de ouders van de personages in boeken? Ze schemeren soms door in de eigenschappen van de hoofdpersonen, of ze vertegenwoordigen een probleem waar ze mee kampen. Dan draait het thema van het boek deels om familierelaties. Maar als de kern van het verhaal om iets anders draait, zijn ze er dan ook zo duidelijk?

Zulke vragen houden me uit mijn slaap. Ik hoop jullie niet. En soms word ik wakker met de oplossing van een probleem. Soms is daar de o zo logische reden waarom iets zo is in mijn boek. Ik moet het idee meteen opschrijven, als ik dat niet doe, ben ik het de volgende morgen weer kwijt. Kennen jullie dat? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Ik lees het graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.